Ali je POPOLNA SPROSTITEV možna, če vadim meditacijo?

Če animacija ne steče sama, jo predvajaj.
Lahko jo preskočiš ali malo počakaš.

 

Meditacija je umetnost sproščanja. Najvišje stanje zavestnega duha se imenuje samadhi in v njem naš duh deluje s svojimi neomejenimi sposobnostmi. Eno od oblik meditacija je na zahod prinesel Mahariši Maheš Jogi. Ta modrost je namenjena praktičnim ljudem, ki vedo, da je Življenje več kakor samo bivanje. Popolna sprostitev je možna, kadar dosežemo stanje, v katerem sta telesna sprostitev in duševna sprostitev istočasno prisotni.

Joga je univerzalen ključ, ki odpira vse ključavnice. Joga je najstarejši sistem človeškega razvoja, ki obsega dušo, duha (um) in telo. Čeprav se današnje poučevanje joge bolj usmerja v telesni aspekt, je bistvo joge zdražitev s kozmosom, z univerzalno energijo, katere del smo.Joga je celovita znanost o življenju, ki jo ni mogoče raziskati do popolnost. Pomaga nam videti bolj jasno in razumeti bolj globoko nas same in svet v katerem živimo. Z jogo postajamo gospodarji svoje usode, ko k življenju pristopimo s polnim zavedanjem.Nekaj dejstev o jogi:Joga je psiho-fizična disciplina razvita v Indiji pred približno 5.000 leti.
Danes je najbolj poznan stil joge  HATHA JOGA, kjer so poudarjeni telesni položaji, dihalne vaje in meditacija.Joga izhaja iz Indije.Joga ni religija, čeprav je  povezana s hinduizmom in je osnovana na nekaterih hinduističnih prepričanjih (karma, reinkarnacija), ki je za Indijo specifično.Zahodna znanost je dokazala pozitivne učinke vadbe joge za astmo, srčne bolnike, epilepsijo, stres in drugo.Zakaj joga?Joga lahko vsakomur ponuja prav tisti košček, ki mu manjka. Stremimo k popolnosti in večji kvaliteti življenja. Za nekoga to pomeni zdravo telo, za drugega umirjene misli, vitalnost in notranjo lepoto. Ni važno, ali je za vas najpomembnejše v življenju zdravje, sprostitev ali Bog. Resnica je v tem, da joga deluje na vse ravni človeka, kar spoznamo skozi redno jogijsko prakso – sadhano.

Kako preveriti, ali pravilno meditiram? Po odgovor stopite do zanesljivega učitelja meditacije in vaditelja joge v Kranju.

 

V Kranju že dolgo vrsto let nudimo kvalitetne tečaje meditacije. Včasih je dobro preveriti pravilnost meditacije pri svojem učitelju, saj v popilnosti pozna proces meditacije in zakaj se praktikant nehote zaplete v razmišljanje. Joga se je skozi tisočletja ohranila prav zato ker deluje za vsakogar in v vsakem starostnem obdobju. Je univerzalen ključ.Zakaj se joge učiti v skupini? Skupina ima mnoge prednosti. Najbolj dragocena je ta, da nismo prepuščeni sami sebi, saj programe joge pri nas vodijo strokovno usposobljeni učitelji joge. Učitelj joge na podlagi svojih osebnih izkušenj, znanja ter strukturiranega programa učenca vodi po pot joge varno in učinkovito.Skupina ponuja prostor za druženje, izmenjavo izkušenj in deluje na posameznika močneje zaradi principa sinergije.

Termini vadbe joge, urnik meditacije, vodena skupinska vaja dela mojstra.

 

Za termin vadbe joge , kakor tudi za lokacijo , kjer poteka meditacija v skupini, pokličite 041 343 324

Kaj je tantra, mantra, yantra oz. jantra v hinduizmu.

 

Mantra je svet zlog, ki ga praktikant , meditant v mislih ponavlja med meditacijo, da bi lažje zbral sli osredotočil dvoj um. Jantra je grafična upodobitev kozmičnega principa, energije , torej božanstva (npr. Šiva, Višnu, Rama). Gre za svojevrsten, ponavadi simetričen diagram, ki ponazarja te višje sile v vesolju. Tantra je vse tisto, se pravi vaja in proces skupaj z napotki in praktično disciplino, ki razodeva uporabo mantre, jantre, meditacije in zunanjih ritualov na duhovni poti, katera vodi k združitvi posameznika s svojim božanskim izvorom .