Lebdenje, Pogumno dekle in Bhagavad gita ter presenečenja iz knjižnice duhovnih zakladov

Knjige lahko kupite na
    prodajnih mestih:

  DZS,  v Om Šiva Ezoterika,  na spletnih knjigarnah   Cangura , Julia Doria ,  Buča  in  Emka  ter knjigarni Modrijan,
   knjigarni  Prešernova  družba,  na e-naslovu: rajko1008@rediffmail.com          (  klikni obarvane povezave,predlagam Buča  )


Rajko Jerama se predstavi;
da izveš več o avtorju knjig
in učitelju meditacije (TM):
ODPRI TO POVEZAVO

potrdi vrnitev v osnovni meni

Dragi radovedneži, vstopite v svet moje poezije

trije pravi biseri iz zakladnice modrosti (prevod):
Bhadža govindam  (avtor Adi Šankaračarja) 
    Šakti sadhana  (priredba starodavnega izvirnika) 
    Trajašatakam   (avtor Bhartrahari)
NAJNOVEJŠE
    Bhagavan Ramana-prijatelj vseh ( prevod R.Jerama
    UM:njegove skrivnosti in nadzor ( prevod R.Jerama)
    BOG OBSTAJA ( prevod R.Jerama)  )
VSE DRUGO čtivo najdete tukaj  
Besedila so primerna za napredne iskalce Resnice>
in osvoboditve oz.  RAZSVETLJENJA.

kako osvojiti najbolj vzvišeno znanje, ki vodi do spoznanja

 


Pogumno dekle  
(ali zgodba o notranji moči),
480 strani, 2008,

klikni slikco


Mahariši Maheš Jogi o Bhagavadgiti
 ( prevod in razlaga od 1. - 6. poglavje. )
                 prevod,  316 strani, 2008

Bhagavadgita predstavlja odličen primer
resnično brezčasne vzhodnjaške modrosti.


Lebdenje, 263 strani, 2009
                       trda vezava

Ilustracije:  Marta Gašperlin

 

 

Ali ima branje kakšno vrednost pri odpravi težav? Tišina je daleč najboljše sredstvo za pomoč v stiski.

 

 
lahkotno branje za različno zahtevne ljudi

-   pisatelja zanima metafizični vidik življenja

- za zgodbo je značilna presenetljiva povezanost osrednjih likov

- časovna zasnova zgodbe je postavljena tako edinstveno, da celotno dogajanje neopazno zapusti koncept linearnega časa in vstopi v brezčasnost sedanjega trenutka

- roman je prežet s svežo duhovnostjo in se v svojem sporočilu ne pusti ujeti v omejitve enega religioznega pogleda, ampak resnico odstira z izkustvene točke, ki je skupna vsem duhovnim tokovom; tega mu ne more preprečiti niti postavitev v točno določeno okolje (Slovenija na začetku 20. stoletja).

-  pričujoči roman je avtorjev literarni prvenec, ki odslikava njegova bogata duhovna spoznanja skozi prakso tradicionalne meditacije

 

 

 

cena: 16 €

Odpri si spletno verzijo knjige
in uživaj v branju izbranih poglavij !


-  véliki ljudje  (učenjaki, filozofi, umetniki, znanstveniki) iz evropske zgodovine, so redno črpali navdih iz Orienta in pogosto prav iz Gite (okrajšava za Bhagavadgito), ker je njen jezik enostavnejši, kakor jezik Upanišad in Vedante,

-  avtor razlage je Mahariši Maheš Jogi, ki je populariziral meditacijo na Zahodu,

-  Bhagavadgita predstavlja znanost o življenju in umetnost bivanja. Uči nas, kako biti, kako misliti in kako delovati,

- Bhagavadgita ima večje število komentarjev kot katerokoli drugo knjižno delo, saj je praktični priročnik za poln razcvet številnih vidikov življenja, od čisto vsakdanjih do mističnih.

- ta slovenskemu bralcu med drugim približa postopek pravilne in preproste meditacije in njena načela, hkrati pa nakaže tudi širši filozofski okvir visoko razvite civilizacije, katero je plehkost in izprijenost današnje dobe začasno zasenčila. Zato sodobni človek potrebuje nekaj, kar posnema tradicionalno meditacijo v njeni najbolj preprosti in učinkoviti obliki ter po možnosti podkrepljeno in preverjeno z znanstvenimi dognanji s področja psihologije in nevrološke znanosti. Zavedati se je treba vrednosti redne vadbe in v tem leži zagotovilo človekovega polnejšega in s tem srečnejšega bivanja,

- dodatek prevoda knjige zajema: osnovni princip nenaporne meditacije, Sveta tradicija, Kozmični zakon — osnovni zakon stvarstva, 6 sistemov indijske filozofije in slovarček izrazov

-    knjigo lahko začnete brati pri katerem koli verzu.

cena: 20 €

zbranost kot ključ do uspeha; branje ponavadi zgolj razvname strasti, porodi nove želje in s tem poveča umski nemir


- roman sicer resda odstre resnico, da  tisto, kar v telo ujeta duša vsakogar išče, ni nič drugega kakor 
le bdenje (Budnost), vendar pot do tega spoznanja je postopna.

- vzdolž nje so glavni junaki vodeni z ljubeznivo inteligenco, ki jo uteleša včasih vidni, zvečine pa nevidni Učitelj, mojster modrosti, ki se je nekoč prej prebudil in kateremu ni nič nemogoče.


- tako se v zgodbi čisto vsakdanji pripetljaji nujno spogledujejo z
 metafizičnimi, okoljevarstvenimi in filozofskimi nazori. Njen potopisni značaj je čar, kateremu se je težko upreti, sploh če se bralec na trenutke spomni, da potovanje ni izmišljeno, marveč avtorjevo avtentično doživetje.

- potopisni značaj dopolnjuje tudi 11 barvnih ilustracij likovnice Marte Gašperlin.

- ali je daljni podkontinent dovolj drugačen, da bodo nastopajoči v njem spoznali tisti del njih samih, ki jim doslej ni bil blizu ? Zbrani z vseh vetrov, značajsko po odgovor krenejo v deželo notranjega védenja, duhovne modrosti in žive religioznosti, da bi naposled uspeli povezati nebo in zemljo kar znotraj lastne zavesti.

Držimo pesti, da se bo vsaj komu od teh posrečilo lahkotno obmirovati nekje vmes med eno in drugo razsežnostjo. Prav to lebdenje je namreč še drugi  (v naslovu vsebovan) smisel romana.

cena: 20 €

 Odpri si spletno verzijo knjige
in uživaj v branju izbranih poglavij !

 

Kaj je meditacija? Meditacija je postopek umirjanja mentalne aktivnosti, njen cilj pa je notranji mir, tišina, ki porodi preblisk zavedanja končne Resničnosti. Posameznika je splet fizične, umske, čustvene in duhovne razsežnosti. Meditacija je stanje maksimalne sproščenosti telesa, ki tako predstavlja kanal za optimalen pretok energije; je stanje umirjenega uma, ko misli utihnejo in nas preplavi mir; čustva se zlijejo v stanje brez polaritete, ko odsotnost nasprotji, izključuje izkušnjo; duh se osvobodi, kar omogoči zavesten stik, stik s svojim notranjim bistvom in zavedanje enosti z neskončnostjo. Meditacija naj nebi bila sama sebi namen, služila naj bi kot eden izmed načinov, da pristnost, sproščenost, spontanost doživljanja in izražanja sebe, vnesemo v vsak trenutek našega življenja. Stanje, ki nam ga omogoči meditacija, naj bi bilo stanje našega vsakdana. Meditacija je vaja, pri kateri pomagajo vztrajnost, potrpežljivost, razumevanje in nežnost do sebe. Vaja, pri kateri je pomembno ne – prizadevanje. Če naše misli nočejo utihniti, jim dovolimo, da se svobodno nizajo, le nobene se ne oprimimo. Pomagajmo si z vsem, kar nam prija in nas spodbuja - morda je to kotiček, ki ga namenimo meditaciji, morda glasba, svetloba, tema, … Ključ je v vztrajnem ponavljanju vaje, vaje, ki nas vodi v smeri namena, da naše celotno življenje postane meditacija.Joga je univerzalen ključ, ki odpira vse ključavnice. Joga je najstarejši sistem človeškega razvoja, ki obsega telo, um in duha. Čeprav se današnje poučevanje joge bolj usmerja v telesni aspekt, je bistvo joge zdražitev s kozmosom, z univerzalno energijo, katere del smo.Joga je celovita znanost o življenju, ki jo ni mogoče raziskati do popolnost. Pomaga nam videti bolj jasno in razumeti bolj globoko nas same in svet v katerem živimo. Z jogo postajamo gospodarji svoje usode, ko k življenju pristopimo s polnim zavedanjem.Nekaj dejstev o jogi:Joga je psiho-fizična disciplina razvita v Indiji pred približno 5.000 leti.
Danes je najbolj poznan stil joge  RADŽA JOGA, kjer so poudarjeni telesni položaji, dihalne vaje in meditacija.Joga izhaja iz Indije.Joga ni religija, čeprav je  povezana s hinduizmom in je osnovana na nekaterih hinduističnih prepričanjih (karma, reinkarnacija), ki je za Indijo specifično.Zahodna znanost je dokazala pozitivne učinke vadbe joge za astmo, srčne bolnike, epilepsijo, stres in drugo.Zakaj joga?Joga lahko vsakomur ponuja prav tisti košček, ki mu manjka. Stremimo k popolnosti in večji kvaliteti življenja. Za nekoga to pomeni zdravo telo, za drugega umirjene misli, vitalnost in notranjo lepoto. Resnica je v tem, da joga deluje na vse ravni človeka, kar spoznamo skozi redno jogijsko prakso – sadhano.
Joga se je skozi tisočletja ohranila prav zato ker deluje za vsakogar in v vsakem starostnem obdobju. Je univerzalen ključ.Zakaj se joge učiti v skupini? Skupina ima mnoge prednosti. Najbolj dragocena je ta, da nismo prepuščeni sami sebi, saj programe joge pri nas vodijo strokovno usposobljeni učitelji joge. Učitelj joge na podlagi svojih osebnih izkušenj, znanja ter strukturiranega programa učenca vodi po pot joge varno in učinkovito.Skupina ponuja prostor za druženje, izmenjavo izkušenj in deluje na posameznika močneje zaradi principa sinergije.