TRADICIONALNA  MEDITACIJA

 

 

v zrcalu lastne popolnosti…srca in uma 

 

 

 

 

 

 

         Kaj je Tradicionalnalna meditacija?

To je preprosta in nenaporna tehnika, s katero naši pozornosti omogočimo, da na naraven način izkusi bolj umirjena stanja zavedanja. Medtem ko se duh pomika proti vse bolj sproščenem stanju, tudi telo občuti razbremenitev, saj v kratkem času vadbe užije izjemno globok počitek (poraba kisika pokaže, da v 15-20 minutah, kolikor običajno vadimo TM, dosežemo še enkrat globlji počitek kakor po 5 urah spanja). Kljub temu, da sta telo in duh globoko umirjena, ostanemo povsem budni, zato govorimo o stanju spokojne budnosti. To izjemno stanje omogoči, da se začnejo sproščati stresi, napetosti in utrujenost, ki so se nakopičili čez dan ali kdaj koli v preteklosti.
Ko se enkrat naučimo meditirati, za meditacijo potrebujemo le nek prostor, kjer se lahko udobno usedemo in zapremo oči. Ker je to povsem miselna tehnika, poleg zaprtih oči ni nekih zunanjih znakov vadbe, zato jo lahko vadimo kjerkoli (na avtobusu, v parku, v čakalnici,…).

Tradicionalna meditacija uporablja samo naravno težnjo duha, da se giblje v smeri večjega zadovoljstva.

          V čem se razlikuje od drugih metod sproščanja?

V
adba TM ne vsebuje elementov osredotočenja (koncentracije) in premišljevanja (kontemplacije), kar je osnova drugih metod sproščanja, ki zagovarjajo, da je um potrebno ukrotiti in disciplinirati. V naši metodi ! Dovolj je, da dopustimo napredovanje uma proti bolj umirjenim plastem zavesti, saj bo privlačnost nežnejših in bolj radostnih področij, ki ležijo znotraj nas, sama dosegla svoj namen – ustalitev duha v notranjem miru in tišini.

Razen med meditacijo je naš um zaposlen s tisoč in eno dejavnostjo, zato je izkušnja ljudi, kadar se skušajo umiriti sami ali po principih nekih napornih metod, da um noče in noče slediti njihovi želji.
Ta navada stalno aktivnega uma oz. duha je tako močna, da res zahteva nekoga, ki mojstrsko in do potankosti  pozna delovanja uma, da pokaže pravilni pristop k lahkotnemu sproščanju duha. Brez učitelja z veliko prakse, bo učenje meditacije vselej neuspešno, ne glede na to, kaj pišejo razni priročniki in kaj pravijo številni »kvazi strokovnjaki« na področju duhovnosti.

Ravno zaradi te neznansko tenkočutne narave duha, ki vsako naprezanje čuti kot oviro v doseganju končnega cilja (kjer je ne le naprezanje, ampak celo vsaka misel, spomin, itd. motnja za najgloblji možni mir),
sta na začetku ukvarjanja z meditacijo pomoč in vodstvo kompetentnega učitelja še kako nujna in neobhodna.

 

 

 

 

 


Najgloblja sprostitev za vse starosti in vse barve kože. Primerna za njo in za njega.

Sicer pa ste o Tradicionalni meditaciji zagotovo že kaj prebrali
ali pa ste  
 za vsestranske koristi njene vadbe preprosto izvedeli od svojih prijateljev.