Kaj je ajurveda?Ajurvedo je na zahod ponesel Mojster Mahariši, sicer bolj poznan po metodi Transcendentalne meditacije.Ajurveda pozna različne terapevtske metode. Zdravila so predvsem zeliščni in mineralni pripravki ( npr. Shilajit ), ki jih v Sloveniji lahko dobimo kot kapsule ali tablete. Potem so tu še čaji in pripravki iz različnih olj ter ghija, ki ga v Indiji izjemno cenijo kot eno najbolj plemenitih maščob. Eden od terapevtskih pristopov v ajurvedi je tudi joga in njene tehnike.
Zdravljenje, ki terja čas.Večinoma ajurvedsko zdravljenje zahteva določen čas, v katerem se v telesu nekaj predrugači. Tudi v ajurvedi, seveda obstajajo zdravila za akutne primere.Vloga karmeZa ajurvedo je dejstvo tudi usoda, ki jo ima vsak od nas. Nekateri lahko brez praske preživijo hudo nesrečo, drugi pa si lahko med padcem z vznožja stopnic zlomijo vrat in umrejo. V ajurvedi temu pravimo karma. Ajurveda poudarja stik z Življenjem (Bogom) nasploh.

 

 

TRADICIONALNA  MEDITACIJA

 

 

v zrcalu lastne popolnostisrca in uma

 

 

 


 

Najgloblja sprostitev za vse starosti in vse barve kože. Primerna za njo in za njega.

Sicer pa ste o Tradicionalni meditaciji zagotovo že kje marsikaj prebrali
ali pa ste  
 za vsestranske koristi njene vadbe preprosto izvedeli od svojih prijateljev.

 


Kaj je ajurveda?Ajurveda je tradicionalna indijska medicina. Ajurveda je skozi zgodovino doživela veliko sprememb, vendar so principi ajurvede vedno ostali enaki, ne glede na šole, ki jih je precej. Tudi mnogi karizmatični ajurvedski zdravniki so oblikovali svoje šole, kar pa je vedo le še obogatilo. Na zahod je to vedo o zdravju prinesel Mahariši.
Ajurvedski principiPo drugem principu sta človek in univerzum manifestacija medsebojnega delovanja velikih petih elementov, ki so nastali v trenutku namere duha, da se manifestira; na človekovem telesnem nivoju tvori povezava teh elementov tri osnovne fluide ali doše, ki določajo človeka – to so vata (kombinacija elementov etra in zraka), pitta (ogenj in voda) in kapha (voda in zemlja). Po ajurvedi se individualna konstitucija zakodira v trenutku spočetja, ti trije fluidi pa človeka določajo duševno in somatsko ter so v vsakem od nas zastopani v določenem, samo nam lastnem razmerju. Individualna konstitucija se do konca človekovega življenja ne spreminja, razen bolezensko. Tretji princip pa pravi, da je za zdravje človeka potrebno, da so vse tri doše v ravnovesju. Po tem principu se v ajurvedi tudi lotijo terapije – da zmanjšajo, česar je preveč in povečajo, česar je premalo. Le v ravnovesju vseh treh fluidov oz. petih elementov telo deluje skladno in človeku omogoča bolj ubrano življenje in popolno zdravje.
Odnos med ajurvedo in zahodno medicino
Ajurveda in zahodna medicina se nikjer ne izključujeta. Ajurveda pa tem dejstvom dodaja še eno – da vse enote povezuje individualizirana točka duha, enote pa delujejo v skladu z njeno namero.
Zdravje ni samo odsotnost bolezni .  Zdravje pomeni popolno psihofizično ravnovesje. Prednost ajurvede pred sodobno medicino, kakršna je trenutno slednja v tej fazi svojega razvoja, je ravno v tem, da bistveno prej zazna in prepozna neravnovesja v telesu. V ajurvedi je šest stopenj razvoja bolezni oz. neravnovesja fluidov, ki tvorijo individualno konstitucijo. Tu je zagotovo prednost ajurvede, da pri človeku, ki ima senzibilen odnos do svojega telesa in duševnosti ter ga neravnovesje teži, prej zazna simptome. Aspekt preventive je v ajurvedi izredno poudarjen. Eden od osnovnih pristopov v ajurvedi je, torej, da človeku pomaga spremeniti tudi njegovo notranje doživljanje življenja. Tudi to je del ajurvede in življenjske modrosti na splošno. Velikokrat je ravno bolezen znak, da je ta čas prišel.
Poiščimo svetovalca Najbolj varno je, da vsi, ki bi si radi pomagali s tisočletnim znanjem in modrostjo ajurvede, poiščejo svetovalca, strokovnjaka na tem področju. To velja tudi za preventivo. Ajurveda namreč terja veliko teoretičnega razumevanja in izkušenj, tako kot medicinska znanost.